mandag 31. mars 2008

Kongen av Pisserenna

Det viser seg, som det jo ante meg, at jeg har blått blod i årene. Dette er dødsannonsen og minneordet til en slektning av meg som har satt spor. Fine mannen.

(og ja, det er på dansk.)

Min bedste ven
Leif Winther-Jensen
også kaldet
KONGEN AF PISSERENDEN
har stillet træskoene
Af jord er du kommet
Til jord skal du blive
Tilbage til ormene
I takknemmelighed.
Denne annonsen var visstnok for upassende for avisen, og fikk ikke komme med før andre forsøk. :D
Minneordet:
-Vi har modtaget følgende mindeord fra Vibe Nørgaard, tidl. redaktør af Pisserendens Papirtiger, i anledning af Leif Winther-Jensens død.
Kongen af Pisserenden er død
På Nordbornholm går det to håndværkere og flikker en kiste sammen af nogle gamle gulvbrædder. Gulvbrædderne er på et tidspunkt klunset af manden, der skal ligge i kisten, Leif Winther-Jensen, alias Kongen af Pisserenden. Den gamle poetiske plattenslager, eventyrer og forfører, drengen fra Nyboder, er død på Bornholm, 81 år gammel.
Han forlod en borgerlig tilværelse som ingeniør med kone, børn og plads i byrådet ude i Gladsaxe til fordel for et liv uten personnummer i undergrunden i saneringsmodne gader i den inderste by. Han blev Gadens vartegn og vogter, en slags ekstra far for alle vi unge, ubefæstede sjæle, der rykkede inn i de nedslidte lejligheder i 70'erne og 80'erne. Han var myte og mytoman i en og samme krop. Hans historier var vilde, og han befandt seg altid selv i centrum af verdenshistoriske begivenheder. Men hver gang kvikke hoveder tjekkede skeptisk efter - dengang måtte man hjem i forældrereolen og slå op i de gamle "Hvem Hvad Hvor", for det var før Google - viste der seg altid en vis portion sandhed i sagerne.
Men først og sist var Winther en klunser af guds nåde, en slags fribytter udi lofter, kældre og containere med uniformer, karruselheste, alskens ragelse og en enkelt Jorn eller to under sengen. Han var med sin ingeniørbaggrund manden, der kunne lægge rør ind hvor som helst og på enhver tænkelig måde; han kunne skaffe hvad som helst hvornår som helst, noget, som rekvisitører og kostumierer i film- og teatermiljøet havde stor glæde af.
Da spekulanter i 1980'erne ville omdanne gadens gamle huse til kontorejendomme, gik den gamle modstandsmand Winther i spidsen for kampen mod dette. Sammen med beboerne organiserede han gadefester med 10 000 gæster, der kom for at støtte sagen og danse til Sanne Salomonsen og Sneakers og Sort Sol m. fl, der naturligvis alle havde øverum i Winthers rummelige baggårdsunivers.
Og da kampen var vundet og boligerne sikret, trak kongen sig tilbake til Bornjolm, hvor han sammen med instruktøren Fanny Knight etablerede sig i Olsker, og der er næppe nogen af gadens beboere, der har gæstet solskinsøen uden også at lægge vejen forbi den gamle Konges residen.
(Pisserenden er altså da en gate i København. )
Jeg sier det med Postgirobygget: "Bohemen er død. Bohemen leve."

Ingen kommentarer: